TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS AZ ABA-CEMENT KFT.-NÉL

Az Aba-Cement Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül, közel 189,23 millió forint értékű beruházást valósít meg az alsózsolcai telephelyén, melyhez a GINOP-1.2.16-22-2023-01641 azonosító számú pályázat során 70 %-os támogatási intenzitás mellett 132,46 millió forint feltételesen vissza nem terítendő európai uniós támogatást kapott. 

Az Aba-Cement Kft. 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy a hazai piacon megvesse lábát a cement, beton és beton építőelemek, valamint transzportbeton gyártása, csomagolása és értékesítése területén. Cégünk az építőipar egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen ipari alapanyagát biztosítja (cement, beton), így a projekt keretein belül létrejövő fejlesztés nagymértékben hozzájárul a főtevékenységünk eredményességéhez. Célkitűzésünk, hogy folyamatosan kövessük és lépést tartsunk, mind a technológiai, termékminőségi és hatékonysági fejlődésben, melyen az iparág keresztülmegy, így növelve versenyképességünket. A 2019 évhez képest több mint 28,5 % - al növeltük alkalmazottjaink létszámát, célkitűzésünk a növekedési tendencia fenntartása. 

A 132,45 millió forintos európai uniós támogatás által többek között kialakításra került egy beton kamionparkoló, aminek köszönhetően a járművezetők a rakománnyal együtt biztonságban tartózkodhatnak a telephelyen belül. Az ingatlan korszerűsítés keretin belül az épület fűtési rendszere került javításra, ezzel is növelve dolgozók elégedettségét. A fejlesztés során a cég képessé vált megfelelni a folyamatosan fejlődő piaci elvárásoknak (minőségi, biztonsági, környezetvédelmi, gazdaságossági). A fejlesztés eredményeként lehetőség nyílt a modernizációra, aminek lényege, hogy a legjobb kihasználtsággal, optimális termelési volumennel, a hatékonyság és hatásosság elvét betartva, jobbá és eredményesebbé vált a csomagolástechnika, így a vállalkozás versenyképessége nőtt, a környezetre gyakorolt hatása és hulladéktermelése csökkent.

A projekt keretein belül az alábbi új gépek beszerzése történt, beleértve a vezérlés technológia fejlesztését is:

  • 1 db BEUMER típusú cement fóliázó berendezés, melynek intelligens vezérlésével hatékonyabbá, tisztábbá válik a munkafolyamat, miközben nő a teljesítmény.
  • 2 db Mouvex Mistral 20 R típusú kompresszor, melynek feladata, felgyorsítani a kamion lefejtését.
  • 1 db Mouvex Mistral MH6 típusú kompresszor, melynek feladata, felgyorsítani a kamion lefejtését.
  • 1 db Atlas Copco ER-S1 típusú hővisszanyerő berendezés a csavarkompresszor hőjét alakítja át fűtési hővé, így hozzájárul csarnokunk fűtésének rásegítésére.
  • 1 db Catepillar homlokrakodó és 1 db Günter Grossmann targonca és 1 db Günter Grossmann homlokrakodó – a telepen belüli árumozgatás modernizálása miatt.
  • 3 db WAM ES219 típusú különböző hosszúságú cementcsiga – modernebb, gyorsabb cementcsigákra történő fejlesztéssel a gyártási és gazdaságossági mutatóink növelhetők.
  • 2 db bálázó berendezés – a gyártásunk során keletkező papír és műanyag hulladék bebálázására, mivel bálázva, tömörítve az újrahasznosítás és az elszállítás is egyszerűbb, adott helyen több anyag tárolható.
  • 5 db WAM FNC22PH vibrált tisztítású porszűrő, ami a jelenleginél modernebb porszűrők segítségével a gyártásunk porterhelése még tovább csökkenthető, ezzel hozzájárulva a szállópor minimális szinten tartásához.

A projekt befejezésének dátuma: 2023.07.03.