Cement

zem 20120828 1295649300A hidraulikus kötőanyagok olyan zsugorított vagy olvasztott mesterséges anyagok, melyek csak víz jelenlétében kötnek és szilárdulnak meg. Ezek víz alatt és levegőn egyaránt képesek megszilárdulni. A hidraulikus kötőanyagok az építési gyakorlat követelményeit szem előtt tartó, elfogadott osztályozás egyik csoportját alkotják, a levegőn szilárduló anyagok (nem hidraulikus) és a gyengén hidraulikus anyagok mellett. A csoport legjellemzőbb képviselője a cement.

A cement olyan hidraulikus kötőanyag, amelyben a kötő- és adalékanyagok víz hozzáadásával kémiai reakcióba lépnek egymással és azokat a cement képes tartósan összeragasztani.

Portland cementek

A portlandcement a beton egyik alapvető hozzávalója. A portlandcementet leginkább betonkészítéshez használják. A beton egy olyan összetett anyag, melynek összetevői a kavics, a homok, a cement és a víz. Azért is jó építkezési anyag a beton, mert bármilyen alakra formázható és ha egyszer megszilárdul tartószerkezetként használható. A portlandcement szürke vagy fehér lehet.

Cégünk CEM II/B-LL 32,5 N típusú Mészkő-portlandcementet állít elő és forgalmaz.

Ebből a CEM jelölés utal az európai szabványok szerinti minőségű cementre, az ezt követő római szám pedig az összetételre, őrölt portlandcement klinker mellett más, a cement szilárdulása szempontjából hasznos anyagot is tartalmaznak, (minél magasabb a klinkertartalom, annál jobb a cement minősége).  II. jelölésűek. A következő két betű közül az első a portlandcement klinkeren kívül adagolt hasznosanyag-mennyiségére utal a B: 20-35%. A mészkőliszt-adalékos cementek jele: LL. Az utolsó szám N jelölése normál kötésű cementre utal, különbség az R és az N jelölésű cement között csupán annyi hogy az R jelölésű cement 2 napos szilárdságát  szabvány garantálja. 

Ide kattintva megnézheti a különböző cement típusok összetételét. 

Fenti jelölésű cementet 50 kg-os zsákos (15 q/MÁV EU raklap), 25 kg-os zsákos (16 q/MÁV EU raklap) kiszerelésben, valamint ömlesztett formában értékesítjük.

A mészkőliszt-adalékos cementek CEM II/B-LL 32,5 N egy-két éve jelentek meg a hazai cementpiacon. A bennelévő mészkőliszt igen kedvezően befolyásolja a beton tömörségét és szulfátállóságát, és a beton folyósságát is kedvezően befolyásolja. Ide kattintva olvashat a mészkőliszt pozítív hatásáról a cementre.

Termékünk minőségét a TSUS Akreditált tanúsító szervezet tanusítja.

EK Szabványmegfelelési tanúsítványunk száma 1301-CPD-0826

Dokumentumok:

Biztonsági adatlap

Teljesítmény nyilatkozat

EK szabványmegfelelési tanúsítvány