Sajtóközlemény

Technológiai fejlesztés az Aba-Cement Kft.-nél

2022.05.25.

 A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 189,23 millió forint értékű beruházást valósít meg az Aba-Cement Kft. alsózsolcai telephelyén, melyhez a GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-01641 azonosító számú pályázat során 70 %-os támogatási intenzitás mellett 132,46 millió forint feltételesen vissza nem terítendő európai uniós támogatást kapott.

Az Aba-Cement Kft. 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy a hazai piacon megvesse lábát a cement, beton és beton építőelemek, valamint transzportbeton gyártása, csomagolása és értékesítése területén. A cég az építőipar egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen ipari alapanyagát biztosítja (cement, beton), így a projekt keretein belül létrejövő fejlesztés nagymértékben hozzájárul a főtevékenység eredményességéhez. A célkitűzések között szerepel, hogy folyamatosan kövesse és lépést tartson, mind a technológiai, termékminőségi és hatékonysági fejlődésben, melyen az iparág keresztülmegy, így növelve versenyképességet. A 2019 évhez képest több mint 28,5 % - al került növelésre az alkalmazottjak létszáma.

A 132,45 millió forintos európai uniós támogatás által többek között kialakításra kerülne egy beton kamionparkoló, aminek köszönhetően a járművezetők a rakománnyal együtt biztonságban tartózkodhatnak a telephelyen belül. Az ingatlan korszerűsítés keretin belül az épület fűtési rendszere kerülne javításra, ezzel is növelve dolgozók elégedettségét. A fejlesztés során a cég képessé válik megfelelni a folyamatosan fejlődő piaci elvárásoknak (minőségi, biztonsági, környezetvédelmi, gazdaságossági). A fejlesztés eredményeként lehetőség nyílik a modernizációra, aminek lényege, hogy a legjobb kihasználtsággal, optimális termelési volumennel, a hatékonyság és hatásosság elvét betartva, jobbá és eredményesebbé váljon a csomagolástechnika, így a vállalkozás versenyképessége nő, a környezetre gyakorolt hatása és hulladéktermelése csökken. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2024.01.10.

A projekt keretein belül az alábbi új gépek beszerzése történik, beleértve a vezérlés technológia fejlesztését is:

  • 1 db BEUMER típusú cement fóliázó berendezés, melynek intelligens vezérlésével hatékonyabbá, tisztábbá válik a munkafolyamat, miközben nő a teljesítmény.
  • 3 db Mouvex Mistral 20 R típusú kompresszor, melynek feladata, felgyorsítani a kamion lefejtését.
  • 1 db Atlas Copco ER-S1 típusú hővisszanyerő berendezés a csavarkompresszor hőjét alakítja át fűtési hővé, így hozzájárul csarnokunk fűtésének rásegítésére.
  • 1 db Catepillar homlokrakodó és 2 db Günter Grossmann targonca – a telepen belüli árumozgatás modernizálása miatt.
  • 3 db WAM ES219 típusú különböző hosszúságú cementcsiga – modernebb, gyorsabb cementcsigákra történő fejlesztéssel a gyártási és gazdaságossági mutatóink növelhetők.
  • 2 db bálázó berendezés – a gyártásunk során keletkező papír és műanyag hulladék bebálázására, mivel bálázva, tömörítve az újrahasznosítás és az elszállítás is egyszerűbb, adott helyen több anyag tárolható.
  • 5 db WAM FNC22 HP vibrált tisztítású porszűrő, ami a jelenleginél modernebb porszűrők segítségével a gyártásunk porterhelése még tovább csökkenthető, ezzel hozzájárulva a szállópor minimális szinten tartásához.

 A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.
További információ kérhető:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.